Εξαρτήσεις

 
 
 
 
 
 
 
Δευτέρα - Παρασκευή: 16:00 - 22:00 με ραντεβού
 
 
 
 
 

Αλκοόλ

 

 
Ο αλκοολισμός είναι μία χρόνια πάθηση όπου το άτομο εξαρτάται από το αλκοόλ κάνοντας υπερβολική χρήση της ουσίας, τόσο σε ποσότητα όσο και σε συχνότητα. Η συχνή χρήση αλκοόλ είναι επακόλουθο της ανάγκης του ανθρώπου να είναι αποδεκτός στην παρέα ή γιατί το ποτό τον κάνει να νιώθει πιο ευχάριστα. Η εξάρτηση από το αλκοόλ μειώνει αισθητά τη διάρκεια του μέσου όρου ζωής και τα μακροπρόθεσμα αποτελέσματα είναι ότι κατά τη διακοπή της χρήσης προκαλείται σύνδρομο στέρησης, που χαρακτηρίζεται από αϋπνία, άγχος, τρόμος χεριών, ναυτία, παροδικές παραισθήσεις ή ψευδαισθήσεις, επιληπτικές κρίσεις και ψυχοκινητική διέγερση. Οι αλκοολικοί αντιμετωπίζουν προβλήματα στη σχέση και την εργασία τους, καθώς το κεντρικό θέμα που τους απασχολεί είναι το ποτό.

Με τη κατάλληλη ψυχολογική υποστήριξη και με αποτοξίνωση τα άτομα με εξάρτηση στο αλκοόλ μπορούν να επανενταχθούν στην κοινωνία και τη ζωή που είχαν πριν τη χρήση.
 
 
 
 
 
 

Ηρωίνη

 

 
Η ηρωίνη είναι μία ουσία που καταστέλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα. Οι επιπτώσεις της χρήσης της είναι αίσθηση υπνηλίας, συναίσθημα ευφορίας, ψευδαισθήσεις κ.α. Η χρόνια χρήση ηρωίνης προκαλεί οργανικές επιπλοκές, εγκεφαλικές αλλοιώσεις, ασθένειες (AIDS, ηπατίτιδα). Ο χρήστης παρουσιάζει έντονη σωματική και ψυχική εξάρτηση από την ουσία, καθώς δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς αυτήν και συνέπεια της διακοπής της, είναι το στερητικό σύνδρομο.

Η διακοπή χρήσης της ηρωίνης είναι δυνατή και πολύ σημαντικό ρόλο παίζει η αποφασιστικότητα και η ψυχολογική υποστήριξη, τόσο από τον ψυχοθεραπευτή, όσο και από το περιβάλλον του χρήστη (οικογένεια, φίλοι κ.λπ.).
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Κάνναβη

 

 
Με τον όρο κάνναβη εννοούμε τη γενική ονομασία για τις διάφορες ψυχοδραστικές ουσίες, όπως η μαριχουάνα και το χασίς. Η ουσία επηρεάζει τις ψυχικές λειτουργίες του ατόμου που κάνει τη χρήση και επιδρά στις σκέψεις και τα συναισθήματα του. Τα αποτελέσματα της χρήσης διαφέρουν και οι διαφορές αυτές έχουν να κάνουν με τη ποσότητα της ουσίας που θα καταναλωθεί, τη ψυχολογική κατάσταση του χρήστη κ.α. Η εξάρτηση από τη κάνναβη είναι επί το πλείστον ψυχολογική. Η ουσία έχει τη δυνατότητα να μεγεθύνει τα συναισθήματα, έτσι κάποιος χρήστης που αισθάνεται άγχος, θλίψη ή ψυχικές διαταραχές, κινδυνεύει από το να επιδεινωθεί η κατάσταση του.

Με τη βοήθεια του ψυχιάτρου – ψυχοθεραπευτή ο χρήστης έχει τη δυνατότητα καταρχάς να αναγνωρίσει και να αποδεχθεί το πρόβλημα, να αλλάξει στάση απέναντι στο φαινόμενο της χρήσης, να θέσει νέους στόχους και τέλος να σχεδιάσει τη κοινωνική επανένταξη του.